Sporto ir kūrybos kalvė jau skaičiuoja 5-ą dešimtmetį

Šakių rajono savivaldybės biudžetinė įstaiga Jaunimo kūrybos ir sporto centras – viena skaitlingiausių neformaliojo ugdymo mokymo įstaigų rajone. Nuo 1971 metų veikiančioje įstaigoje šiuo metu sporto ir kūrybinių žinių semiasi 321 mokinys iš viso rajono.  O mokyklos įsikūrimo pradžioje veikusias lengvosios atletikos ir krepšinio sekcijas per veiklos metus dar papildė keturių sporto šakų ir net septynių kūrybinių būrelių programos.

Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro veiklos orientuotos į sportą ir kūrybą. 13 sporto trenerių šiandien moko  lengvosios atletikos, krepšinio, dziudo  imtynių , badmintono ir plaukimo  sporto šakų pagrindų ( iš viso veikia 24 sportinės). O kūrybiniam potencialui ugdyti veikia septyni būreliai, iš  jų du – vieninteliai rajone: techninio modeliavimo ir sklandymo bei radiotechnikos būreliai. Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro auklėtiniai užsiėmimus lanko ne tik pagrindiniame sporto komplekse, bet ir Šakių „Varpo“ vidurinėje mokykloje, Šakių „Žiburio“ gimnazijoje, Lukšių V.Grybo gimnazijoje, Kudirkos Naumiesčio V.Kudirkos gimnazijoje, Lekėčių vidurinėje mokykloje, Slavikų pagrindinėje mokykloje, sporto klube „Audra“, Šakių kultūros centre.

Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centrą lankantys mokiniai už užsiėmimus moka simbolinį mokestį – apie 5 litus per mėnesį. Jo mokėtis nereikia vaikams, kurie šalies vaikų, jaunučių, jaunių ir jaunimo pirmenybėse, čempionatuose, žaidynėse, konkursuose , olimpiadose iškovoja 1-3 vietas. Tačiau ne mokesčio surinkimas yra pagrindinis Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro tikslas – svarbiausia, kaip sako centro direktorė Roma Paškevičiūtė,  kad būtų kuo įvairesnis užimtumas, kad sportiški ir kūrybiški vaikai turėtų sąlygas savo įgimtiems talentams atskleisti.

Taip ir vyksta šiame centre jau per 40 metų. Viena gausiausių sekcijų – krepšinis: ją lanko 48 įvairaus amžiaus rajono jaunieji krepšininkai.  Su jais dirba trys krepšinio treneriai: Daiva Šlėderienė, Darius Šlėderis ir Roma Paškevičiūtė. Krepšinio treniruotės, pastačius naująjį sporto kompleksą, vyksta tik Šakiuose, jose dalyvauja viso rajono vaikai, kurie tik nori lankyti krepšinio užsiėmimus. Anksčiau krepšinio grupės buvo ir Gelgaudiškyje bei Griškabūdyje, bet  mažuose miesteliuose nėra tiek krepšiniui potencialiai tinkančių vaikų, kad  būtų galima sukurti stiprią krepšinio komandą iš vieno miestelio.

Šiuo metu krepšinio sekcijoje veikia trys amžiaus grupės: 1996/1997 m. gimę vaikinai (jauniai); 2000/2001 m. gimę vaikinai (jaunučiai) ir 2002/2003 m. gimę berniukai (vaikai). Paklausta apie svariausius centro krepšininkų, bene populiariausios sporto šakos šalyje atstovų, pasiekimus, R.Paškevičiūtė atsakė: „ Čia nelyginami dalykai – vieni jau tuoj pat baigs  JKSC, o kiti tik  žengia pirmuosius žingsnius. Šiuo metu stipriausi  pagal žaidybinį lygį ir pasiekimus respublikinėje erdvėje yra 1996/1997 m. gimusių vaikinų krepšinio komanda“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Diplomatiška centro direktorė ir viena ilgiausiai krepšinio trenere dirbanti R.Paškevičiūtė buvo ir atsakydama į klausimą „Kokius galbūt perspektyvius, ar labiausiai krepšininkiškus duomenis turinčius jaunuolius norėtumėte ar galėtumėte išskirti?“- trenerė neišskyrė vieno, nes, pasak jos, kiekvieną asmenybę dar turi „nugludinti“ laikas.

Nors apčiuopiamų dalykų yra jau ir šiandien. Dalyvauta gausybėje Moksleivių krepšinio lygos turnyrų;   neblogai žaidė Daivos Šlėderienės treniruojama 1991 m. vaikinų komanda; ypač per penkerius pastaruosius metus  pradžiugino R.Paškevičiūtės treniruojama 1996/1997 m.  vaikinų komanda – jie pateko  Moksleivių krepšinio lygos II divizioną. (lygoje yra III divizionai: I divizione yra 10 komandų; II divizione yra 8 komandos; III divizione žaidžia visi norintys).

Ir šiemet Šakių jaunimo kūrybos ir sporto krepšininkai dalyvauja Lietuvos moksleivių krepšinio lygos čempionatuose: Jaunių vaikinų B krepšinio čempionate (1996 m. gimimo); Vaikų berniukų B  krepšinio čempionatas „Manija“ (2000 m. gimimo) ir Vaikų berniukų čempionatas „Pirmasis iššūkis“ (2002 m. gimimo). Kas žino, galbūt kuris nors iš šių jaunųjų krepšininkų netrukus bus minimi kaip labiausiai centrą garsinę kadaise čia krepšinio pradmenis gavę Rolandas Skaisgirys (jo treneris buvo Zigmas Rugys); savo sportinį kelią Šakuose pradėjęs Gvidonas Markevičius“ „ Zanavyko“ žaidėjas Martynas Karpičius; savo pirmuosius krepšinio žingsnius pas trenerį Darių Šlėderį pradėjęs „Zanavyko“  žaidėjas Marijus Užupis (vėliau  išvyko treniruotis ir gyventi į Marijampolę).

R.Paškevičiūtė iš dalies sutiko: rajone, nors krepšinis ir pakankamai gausiai kultivuojamas, pastaruoju metu galbūt per mažai užauga aukšto lygio krepšininkų. „Manau, kad taip yra dėl mažo gyventojų skaičiaus. Rajone mažiau vaikų nei miestuose, tad ir mažiau pasitaiko talentingų vaikų. Per mano 30  darbo  metų patirtį nepasitaikė  tokių išskirtinių, pvz. 215-220 ūgio krepšininkų. Na o kitus, tuo metu geresnius ir perspektyvesnius, pasikalbina miestų treneriai“,- kalbėjo trenerė.

Tačiau tai netrukdo puoselėti rimtų planų ateičiai. Pavyzdžiui, kitą sezoną R.Paškevičiūtės treniruojama vaikinų krepšinio komanda dalyvaus Regionų krepšinio lygos varžybose (čia septynis sezonus rungtyniavo Šakių „Zanavykas“). Jau šiemet ši komanda pabandė žaisti rajono B lygoje – didesnieji nesutrypė, tai kitais metais jėgas ir bandys RKL – šioje lygoje yra daug komandų, kuriose žaidžia mokiniai.

Naujasis sporto centras, Šakiuose jau aštuntą sezoną gyvuojantis pirmąjį sezoną (ir gana neblogai) besikaunantis Nacionalinėje krepšinio lygoje krepšinio klubas “Zanavykas”- tai pagrindiniai dalykai, kurie šiandien dar labiau motyvuoja jaunuosius krepšininkus. “Atsirado  galimybė – siekiamybė patekti į savo miestelio komandą, kuri žaidžia NKL. Ir sąlygos tam yra. Tik, paatvirausiu,- ne retai pristinga pačių vaikų noro dirbti ir kažką per juodą darbą pasiekti“,- mintimis pasidalino trenerė.

Įkandin aukščiau išvardinto, krepšinis Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centre ir toliau žygiuoja vienose pirmųjų centro veiklų gretų. Šią sporto šaką pagal lankomumą lenkia tik lengvoji atletika, tačiau šios sporto šakos gudrybių centre moko net  septyni treneriai, išsibarstę po visą rajoną. Na o direktorė pasidžiaugė: svarbiausia, kad yra kur rinktis; kad yra kam treniruoti ar mokinti; kad yra ką treniruoti ir mokyti. Ar tai būtų kūrybinės pakraipos centro veikla, ar sportas. “Viskas – mūsų rajono žmonių gerovei. Tam ir kuriamos tokios bazės kaip naujasis Šakių jaunimo kūrybos ir sporto kompleksas su plaukimo baseinu”,- kalbėjo R.Paškevičiūtė.