Sėkmės receptas: parodyk sau, kad gali daugiau nei tave moko

Šiemet Lekėčių vidurinę mokyklas baigs dar vienas vaikinas, paliksiantis pėdsaką rajono sporto istorijoje: Marius Sadauskas. Šių metų pradžioje lengvosios atletikos varžybose Šiauliuose jis tapo šalies rutulio stūmimo vicečempionu ir pagerino šios rungties rajono rekordą. Dar kartą įrodydamas: rekordų, sėkmės ar žinomumo siekia ne gyvenamoji vieta, bet konkreti asmenybė. Šiuo metu M.Sadauskas itin susikaupęs mokslams – laukia abitūra. Tačiau jo mintyse – ir ateities gyvenimas bei sporto vaidmuo jame.

Vasario 15-16 dienomis Šiauliuose vyko šalies lengvosios atletikos čempionatas ir jaunimo pirmenybės. Varžybose dalyvavo ir Šakių jaunimo kūrybos bei sporto centro atstovas, trenerio Antano Barancovo auklėtinis, lekėtiškis Marius Sadauskas. Jis 6 kg svorio rutulį nustūmė 16,69 metro ir iškovojo šalies pirmenybėse antrąją vietą. Toliau už lekėtiškį rutulį stūmė tik klaipėdietis Paulius Žabinskas. M.Sadausko šiose varžybose pasiektas rezultatas – naujas rajono 6 kg svorio rutulio stūmimo rekordas. Ilgus metus priklausęs žinomam rajono kūno kultūros mokytojui ir treneriui Edvardui Grigošaičiui.

Šiomis dienomis 19-ąjį gimtadienį paminėjęs Lekėčių vidurinės mokyklos abiturientas Marius Sadauskas šiuo metu daug laiko skiria mokslams – mokyklą norisi baigti kuo geriau. „Esu iš tų, kuris dar nežino ko nori iš gyvenimo. Dar nežinau kur stosiu, mintys labai įvairios, nors savo ateitį įsivaizduoju Kaune arba Vilniuje (bent jau kol mokinsiuos). Šie miestai traukia dėl didelio pasirinkimo, žinoma, ir dėl galimybių treniruotis lengvąją atletiką. Nes sportui ir išvykęs iš namų tikrai skirsiu laiko, manau, sportas bus ir pagrindinis mano laisvalaikis“,- atviravo Marius Sadauskas.

Tiesa, atsisakyti minties kada nors sugrįžti gyventi į savo gimtą kraštą jis neskuba – gyvens ten, kur Gyvenimas nulems. Apie sporto vaidmenį savo gyvenime Marius kalba ne šiaip sau – sportas užima didžiausią jo laisvalaikio dalį, tik trupiniai jo tenka kompiuteriui ar televizoriui. „Pirmieji mano žingsniai sporte buvo rajoninėse varžybose. Iš pradžių buvau bėgikas, bėgau 600 m ir ilgesnes distancijas, pasiekiau netgi 600 m mokyklos jaunių rekordą. Tačiau ilgainiui lekėtiškis treneris Antanas Barancovas pasiūlė stumti rutulį, mesti ietį. Jau tuomet 4 kg rutulį nustūmiau apie 11-12 metrų“,- savo sportinės karjeros užuomazgomis dalinosi Marius.

Ilgainiui ties rutulio stūmimu jis ir sustojo. „Neskatino niekas – tiesiog turėjau tokį klasioką, kuris buvo mano varžovas rutulio stūmimo ir ieties metimo rungtyse. Metant ietį, reikia labai „geros“ rankos, klasiokas tokią ir turėjo. Tad man liko viena – įveikti jį stumiant rutulį. Ėmiau treniruotis namie, pirmuoju mano vedliu šioje rungtyje tapo ir treneris A.Barancovas – viską man patardavo. Dabar veda ir noras siekti tikslo“,- kalbėjo M.Sadauskas.

Sportinės karjeros pradžioje jam pakakdavo treniruočių mokykloje, namuose. Ilgainiui Marius ėmė gilintis į rutulio stūmimo techniką, tas jį dar labiau „užkabino“. Tapo Šakių jaunimo kūrybos bei sporto centro auklėtiniu. „Ši įstaiga man padeda nuvykti į varžybas, davė įvairių garbės raštų, kelias taures už gerus pasiekimus. Šiam centrui, kaip komandos narys, atstovauju apie 5-6 metus. Ypač dabartinė jaunimo kūrybos ir sporto centro bazė itin tinkama jaunimui realizuoti save: yra puiki sporto salė, plaukimo baseinas, treniruoklių salė, auklėtiniams sudaromos sąlygos dalyvauti daugelyje varžybų, dirba geri treneriai“,- mintimis dalinosi M.Sadauskas.

????????????????????????????????????

Marius mano: tokios įstaigos kaip Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centras pirmiausia skatina sveiką gyvenseną, moko vaikus ir jaunimą siekti tikslo. Tiesa, šiandien, kai tokios aukštos degalų kainos, kai sudėtinga provincijos žmonėms rasti gerai apmokamą darbą, atokesnių rajono vietovių jaunuoliams sunkiau pasiekti rajono centrą. „Tačiau kai nori, viskas įmanoma. Per visą mano sportinę karjerą man labiausiai įsiminė mano treniruotės lauke, žiemą, kai susidariau šiokį tokį grafiką ruošiantis Lietuvos čempionatui,- tiesiog lauke, nepaisant sniego, šalčio, vėjo“,- dalinosi mintimis Marius.

Šiandien Mariui svarbus kiekvienas jo laimėjimas sporte, tačiau svarbiausiais laiko Lietuvos čempionatų jaunių ir jaunimo sidabro medalius, Slovėnijoje vykusio Europos komandų čempionato iškovotą 4 vietą. „Sporte ir yra svarbiausia – siekti kuo aukštesnių užsibrėžtų tikslų; įrodyti sau ir kitiems, ką sugebi. Dažnai žiūriu talentingiausių pasaulio sportininkų filmuotą medžiagą, jų sunkias treniruotes – tai labai motyvuoja. Stengiuosi galvoti, kad ir aš kažkada toks būsiu. Jaučiu, kad rutulio stūmimui esu talentingas, dar turiu daug neišnaudotų rezervų, vis dar prastoka rutulio stūmimo technika. O ir fizinė būklė galėtų būti daug geresnė“,- savikritiškai į save žvelgia M.Sadauskas.

Sėkmė, laimėjimai – sporte ar šiaip gyvenime – neateina savaime. Pasak Mariaus, svarbu ne tik dirbti, bet ir girdėti, ką tau pataria, ką moko. „Treneriai, mokytojai man davė didelį indėlį. Stengiausi prisiminti kiekvieną jų žodį, kad grįžęs namo galėčiau viską apsvarstyti, ką darau blogai, ypač kalbant apie stūmimo techniką. Teko truputį treniruotis ir Kaune, ten treneris daug griežtesnis, bet ir jis labai palaikė mane. Žinoma, mokytojos pykdavo, kai per pamokas vykdavau į varžybas, ypač dabar, kai laukia egzaminai. Stengiausi viską suderinti. Nes turiu užsibrėžtą tikslą, mane palaiko šeima, draugai“,- atviravo M.Sadauskas.

Apie sportą rajone jis kalba labiau teigiamai. Jo manymu, krepšiniui sąlygos itin geros, įvairių kovos menų lygis Šakiuos aukštas; yra geras plaukimo baseinas. „Tik lengvosios atletikos padėtis kiek liūdina, ypač žiemą – lengvoji atletika lieka tik „ant parketo“. Stumdyti rutulį tenka lauke arba važiuoti į Kauno maniežą. Nors rajono lengvaatlečių lygis pakankami aukštas, tačiau sąlygos treniruotėms neleidžia jaunimui iki galo save realizuoti. Tai patvirtino Šiauliuose vykusios Lietuvos jaunimo pirmenybės: aš vienintelis iš rajono įvykdžiau normatyvą dalyvauti šiose varžybose“,- dalinosi mintimis apie lengvosios atletikos lygį rajone rajono rekordininkas.

Galbūt iš dalies dėl to, mano Marius, vis mažiau randasi rajone potencialių lengvaatlečių „žvaigždučių“ – vaikai mieliau renkasi populiarųjį, geras bazes turintį krepšinį, kitą populiarią sporto šaką, bet ne lengvąją atletiką. „Tačiau kas bebūtų, daugelis visų mūsų problemų – provincialus mąstymas, skundimasis blogomis mokymosi, treniruočių ar darbo sąlygomis, ir pan.- yra labiau mūsų vidinės bėdos. Dar esu labai jaunas, tačiau jau suprantu, kad pirmiausia viskas prasideda nuo savęs – tad ir savo bendraamžiams, augančiam jaunimui palinkėčiau nebijoti daryti ką nors kitaip nei daro kiti. Nebijoti būti pirmam pabandžiusiam kažką naujo. Užsibrėžti kokį nors tikslą, ir pradėti jo siekti. Parodyti draugams, tėvams, mokytojams ir svarbiausia – SAU,- kad gali nuveikti kažką daugiau nei tave verčia daryti. Tikrai pavyks“,- atskleidė kertinį savos Gyvenimo filosofijos akmenį M.Sadauskas.