M.Masteika: dar vienas čempionas iš provincijos

Kad Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centras – rimtų sportininkų kalvė, įrodyta daugelį kartų. Čia nuolat užgimsta sporto žvaigždės, kurios savo pasiekimais tampa žinomomis ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Viena tokių žvaigždžių – lukšietis gimnazistas Modestas Masteika, ant prizininkų pjedestalo lipęs ne tik rajono, Lietuvos, bet ir užsienio šalių sporto turnyruose.

Lukšių V.Grybo gimnazijoje mokis „tylus, mandagus, ramus“ (taip jį apibūdina gimnazijos metraštininkai) Modestas Masteika.  Per keletą pastarųjų metų vis toliau metęs vieną iš sporto įrankių – ietį,- pernai vaikinas savo jėgą demonstravo ir tarptautiniame turnyre Portugalijoje. Šios šalies Leiros mieste vykusiame jaunimo čempionų klubų B grupės varžybose Modestas ieties metimo rungtyje užėmė garbingą ketvirtąją vietą.

Pakalbintas M.Masteika tik patvirtino, kad jis yra paprastas, kuklus ir negražbyliaujantis rajono jaunuolis. „Aš esu Modestas Masteika,  Lukšių V.Grybo gimnazijos dešimtokas. Laisvalaikiu bendrauju su draugais, sportuoju papildomai, naršau internete, domiuosi, kas vyksta pasaulyje, skaitau laikraščius. Ir dar patinka fizika“,- taip paprastai save pristatė pokalbiui Modestas.

Sporte jis atsirado dėl paprastos priežasties: jam tai tiesiog patinka.  Nors jo sportiniai pasiekimai tarp sportuojančių rajono jaunuolių išties išskirtiniai, pats Modestas to nesureikšmina. „Nesu nei geriausias, nei blogiausias sportininkas, tik bandau daug treniruotis ir pasiekti kuo geresnių rezultatų“,- taip save apibūdino jis. O jo atsiradimas sporte, mano jis, greičiausiai „užkoduotas“ genuose: jam visada patiko sporto pamokos, todėl norėjo išbandyti vis naujų ir naujų sporto šakų.

 O apsistojo ties lengvąja atletika, „pakliuvo“ į gero specialisto Vytauto Stroko rankas. Atkaklus darbas, nemažas kiekis išlieto prakaito treniruotėse, ir sportas iš paprasto pomėgio Modestui tapo  žymiau svarbiau nei paprastas laisvalaikis. „Man tai – ir saviraiškos galimybė, ir energijos išliejimas. Ypač šis jausmas sustiprėjo po pirmųjų sporto varžybų – pirmos ieties metimo  varžybos buvo Šakiuose daugiau nei prieš dvejus metus. Po jų sekė daugiau sporto turnyrų, o pačiais sėkmingiausiais laikau Lietuvos lengvosios atletikos jaunių čempionatą ir Baltijos šalių jaunių mačą. Pastarosios buvo ir sunkiausios, nes jose dalyvavau pirmą kartą ir buvau be savo trenerio V.Stroko“,- pasakojo Modestas.

Vilniuje vykusiose Lietuvos jaunių (16-17 metų) lengvosios atletikos pirmenybėse ieties metimo sektoriuje Modestas Masteika iškovojo varžybų čempiono vardą. Už tai Modestas buvo pelnytai apdovanotas – gavo kvietimą į Lietuvos jaunių rinktinę, kurios sudėtyje startavo Baltijos šalių jaunių lengvosios atletikos mače Valmieroje ( Latvija). Vytauto Stroko auklėtinis šiose varžybose užėmė šeštąją vietą (ietį numetė 51.13 m).

Modestas mano, kad būtent tokios institucijos, kaip Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centras, suteikia progą atsiskleisti jauniems sportininkams, padeda smagiai praleisti laisvalaikį. Centre dirba daug profesionalių, reiklių trenerių, padedančių norinčiam save realizuoti jaunimui atrasti tinkamiausią užsiėmimą, išbandyti save sporto turnyruose.

Modestas visiškai nesureikšmina ir to nuvalkioto, Lietuvoje sustabarėjusio stereotipo, esą provincijos jaunimas gyvena ne tokį įdomų gyvenimą nei didmiesčių. „Aš dar negyvenau mieste ir negaliu pasakyti skirtumų, o kol kas gyvenimas rajone mane visiškai tenkina, nes čia mano namai ir mokykla, draugai“,- atviravo M.Masteika. Žinoma, pasak jo,- visada galima norėti geriau, bet svarbiausia, pačiam norėti. Jo manymu, provincijos jaunimas yra geresnis,  kultūringesis ir fiziškai stipresnis.

Na o už savo dabartinę situaciją, galimybę sportuoti, dalyvauti vis rimtesnėse varžybose jis dėkingas ne tik treneriui – pirmiausia savo artimiesiems. Juk be jų palaikymo, finansinės paramos Modestas negalėtų dalyvauti varžybose, važinėti į treniruotes. „Tačiau svarbiausia – negalvoti, kad kažkas kitas už mus turi galvoti arba duoti  mums idėjų,- viską reikia daryti patiems. O kai pasiekiame rezultatų, tada ir kiti mus vertina žymiai geriau. Tuomet ir pagalba atsiranda, ir palaikymas“,- dalinosi mintimis M.Masteika.

Ir, kaip ir dera kukliam jaunuoliui, pokalbio pabaigai Modestas nedaugžodžiavo: ietį jis mėtys kol baigs mokyklą, o vėliau – viskas priklausys nuo rezultato.

 

????????????????????????????????????

„manorajonas.lt“ inf.